CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Ghid terapeutic » Ghid terapeutic - litera S

Spondiloza lombara


Ce este spondiloza lombara?


Spondiloza lombara este o forma de reumatism degenerativ ce apare ca urmare a uzurii discurilor intervertebrale lombare, fiind un proces insotit de reactii de reparare de tipul osteofitelor (ciocurile osoase) la nivelul corpilor vertebrali.Simptome si semne

Spondiloza lombara este un proces dinamic ce progreseaza odata cu inaintarea in varsta, ea avand mai multe stadii de evolutie:


stadiul 1 - stadiul local in care procesul degenerativ se desfasoara la nivelul unui singur disc intervertebral si, in consecinta, durerea care apare este locala, de mai mica sau mai mare intensitate. Un computer tomograf efectuat in acest stadiu stabileste diagnosticul. Un tratament aplicat inca din aceast stadiu are foarte mari sanse de reusita rapida, rezultatele pot fi spectaculoase si prin aceasta se evita multa suferinta ulterioara.


stadiul 2 - stadiul miotonic in care procesul patologic cuprinde mai multe discuri intervertebrale, fiind cuprinsi si muschii paravertebrali care se contracta si devin durerosi. In acest stadiu durerea este mai intensa, de mai lunga durata si mai extinsa ca zona. Un tratament corespunzator in aceasta faza ar incetini progresia procesului degenerativ.

stadiul 3 -
stadiul iritativ in care procesul este mai extins, mai avansat si in care sunt iritati si nervii care pleaca de la nivelul coloanei vertebrale lombare, in special nervul sciatic (sciatica). In acest stadiu recuperarea este mai grea, mai anevoioasa, dar inca posibila.

stadiul 4 - stadiul radicular in care procesul patologic se extinde de-a lungul radacinilor nervoase afectate si in care durerea se resimte la mare distanta de zona afectata a coloanei lombare, putand ajunge pana la nivelul piciorului si talpii piciorului. In acest stadiu sciatica cunoaste o agravare si o extindere ca suprafata si simptome.

stadiul 5 - stadiul atrofic in care toate fenomenele degenerative se accentueaza si simptomatologia se agraveaza. Recuperarea in aceast stadiu este practic nula.


comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.