CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Terapii » Aromoterapia

Despre aromoterapie

Aromaterapia este o metoda excelenta, rationala, totalmente stiintifica, de profilaxie si tratament al diverselor maladii. De peste 6000 ani, omenirea cunoaste actiunile miraculoase ale uleiurilor esentiale naturale, proprietatile lor curative si purificatoar, aromele lor irepetabile. Tindem sa ne recapatam echilibrul dereglat de ritmul agitat al vietii de zi cu zi prin apelarea la intelepciunea antica si prin redescoperirea actiunii benefice a uleiurilor esentiale.

Arta aromaterapiei foloseste puterea uleiurilor esentiale prin actionarea simtului olfactiv si a senzualitatii, restabilind armonia corpului si a sufletului. In Orient se considera ca aromele deschid sufletul si pun la punct mintea.

Cu parere de rau, multe secrete ale aromaterapiei, in calitate de arta a medicinei, au disparut in negura trecutului, aidoma imperiilor antice. In virtutea acestui fapt, multe lucruri necesita redescoperite. La inceputul secolului XX, chimistul francez Maurice Gattefossi,  si-a fript mana si a inmuiat-o in vasul cu lavanda. Spre mirarea acestuia, arsura s-a vindecat mult mai rapid, fara a lasa urme de cicatrice. Asa a aparut notiunea de aromaterapie.
Evident, aromaterapia nu poate substitui medicina clasica cu arsenalul sau impunator. Cu toate acestea,fara a respinge folosirea mijloacelor medicamentoase, putem vorbi despre un sir de avantaje certe ale substantelor active vegetale, in raport cu preparatele farmaceutice, in profilaxia si tratamentul unui spectru variat de procese patologice.

Uleiurile esentiale reprezinta compusi organici complecsi, de terpene, alcooli, aldehide, cetone si alte hidrocarburi secretate de plantele eterouleioase. Se cunosc cca. 200 uleiuri esentiale, care la o folosire corecta, manifesta calitati curative evidente, fara efecte secundare.

Uleiurile esentiale:

 • sunt insolubile in apa;
 • necesita conditii speciale de pastrare;
 • nu sunt grase, nu lasa pete de grasime pe hartie, spre deosebire de uleiurile vegetale;
 • toate uleiurile esentiale, in cazul respectarii dozajului, nu provoaca dependenta şi nu deregleaza procesele fiziologice ale  organismului.

Principiile aromaterapiei

1. Atitudine complexa fata de pacient
Tratament necesita pacientul si nu maladia. Afectiunile psihice si cele somatice coexista, nu pot exista izolat.

2. Principiul actionarii asupra fortelor proprii ale organismului

Aromaterapia este menita sa stimuleze si sa amplifice fortele de protectie ale organismului, deci nu actioneaza doar asupra cauzelor si modificarilor patologice.

3. Principiul individualitatii

Aromele actioneaza prin intermediul psihicului, senzatiilor olfactive, dar si a sufletului. De aceea, in convalescenta trebuie folosite doar arome placute pacientului respectiv.

4. Principiul actiunii multilaterale

Aceleasi arome pot fi utilizate in tratarea mai multor afectiuni. De exemplu, lavanda este antiseptic, sedativ, combate oboseala, depresia, cefaleea.

5. Principiul dozarii

Asa cum spunea povata lui Hipocrate, nu dauna! Un rol important il are  dozarea aromei. Experienta practica demonstreaza ca dozele minime pot avea efecte maxime, mai ales daca problema poarta caracter emotional sau psihic. Dozele mici  de uleiuri esentiale sunt stimulatoare, iar dozele mari inhiba procesele vitale, importante ale organismului. In aromaterapie 'mult'' nu inseamna intotdeauna ''mai bine''.

6. Principiul determinarii duratei aromaterapiei

Durata fiecarei sedinte si a seriei in intregime sunt individuale, de exemplu:
 • Inhalatii - 1-2 ori zilnic, timp de 7-10 zile;
 • Baile aromatice - de 2-3 ori pe saptamana, pana la atenuarea semnelor maladiei, apoi profilactic 1-2 ori/ sapt;
 • Masajul se face o data la 2-3 zile, seria de tratament 10-12 sedinte.
7. Principiul combinarii aromaterapiei cu alte metode de tratament
Aromaterapia poate fi folosita independent sau in combinatie cu alte metode: psihoterapie, reflexoterapie, fizioterapie, masaj, sau chiar cu tratamentele medicamentoase. Aromaterapia si metodele traditionale de tratament se potenteaza reciproc. De exemplu, cazul folosirii combinate a uleiurilor esentiale de lamaie, lavanda, arbore de ceai si a antibioticelor. Efectul bactericid se amplifica de aprox. 4-10 ori, in functie de uleiul esential utilizat.

Utilizarea uleiurilor esentiale obtinute din plantele aromatice se face tinandu-se cont de concentratia lor foarte mare si de marea varietate de substante active continute. Datorita acestui fapt, uleiurile esentiale trebuie utilizate, exceptand doar cateva cazuri, numai sub forma diluata. Ele constituie remedii puternice, atat in ceea ce priveste spectrul lor antibacterian, cat si actiunea farmacodinamica asupra diferitelor organe si aparate ale corpului uman. Efectul aplicarii uleiurilor esentiale pe cale externa, la nivelul pielii consta in eliminarea toxinelor rezultate din procesele metabolice si restabilirea balantei pozitive in procesele hormonale si ale sistemului nervos.

In multe laboratoare clinice exista posibilitatea efectuarii aromatogramelor, pentru testarea sensibilitatii germenilor infectiosi la substantele fitoterapice care i se recomanda bolnavului.


Din practica medicala este cunoscut faptul ca in urma administrarii prelungite a antibioticelor, in special pe cale orala, apar micoze buco-faringiene, respiratorii sau digestive foarte greu de tratat, ajungandu-se la un cerc vicios, deoarece pentru tratarea acestor micoze se va recurge din nou la chimioterapice sau antibiotice.

Iesirea din impas se poate realiza in unele cazuri apeland la produse naturale, mai putin nocive,si cu activitate terapeutica desfasurata pe o perioada mai lunga de timp.

Prin bogatia in terpene, fenoli, alcooli si aldehide, uleiurile esentiale au dovedit, de-a lungul timpului, efecte terapeutice antiseptice, bacteriostatice, dar mai ales bactericide, indreptate impotriva unei multitudini de agenti patogenici infectiosi (microbi, ciuperci, paraziti).
Uleiurile esentiale au deasemenea efecte antitoxice, antifermentabile, colagoge, vermifuge, proprietati hormonale (geranium), imunostimulatoare (arbore de ceai, geranium, salvia), anticancerigene (2006 - in Israel s-a descoperit ca melisa e folosita pentru a distruge celulele canceroase)

Uleiurile esentiale se folosesc dizolvate in uleiuri vegetale, obtinute prin presare la rece (masline, jojoba, avocado, macadamia, germeni de grau, migdale, seminte de strugure), in urmatoarele concentratii:

    profilactic: 4-6 picaturi;
    in tratament: 6-7 picaturi 10 ml ulei baza.

Uleiurile esentiale au efecte sedative si calmante asupra sistemului nervos central, de exemplu: uleiurile esentiale de lemn de santal, lavanda, bergamota, maghiran, lamaie.
Stimulante psihotrope sunt: uleiurile esentiale de iasomie, busuioc, menta, cuisoare, ylang- ylang.
Uleiurile esentiale de musetel, salvie, lavanda, maghiran, rozmarin sunt adaptogene, normalizand echilibrul dintre procesele biochimice si cele psihosomatice ale organismului uman.

Contraindicatii
 • Hipertensiune: isop, rozmarin, salvie, cimbru;
 • Convulsii: fenicul isop, rozmarin, salvie;
 • Diabet: angelica;
 • Incompatibile cu remediile homeopatice sunt uleiurile esentiale de: piper negru, camfor, eucalipt, menta;
 • Pentru femei insarcinate, sunt contraindicate pana in luna a 4-a: muscata, iasomie, ylang-ylang, chiparos, lavanda, menta, fenicul, eucalipt, melisa (datorita mirosului);
 • Pe toata perioada sarcinii nu se folosesc urmatoarele uleiuri esentiale: cuisoare, busuioc, angelica, isop, dafin, ienupar, rozmarin, cimbru, salvie.

Reguli de respectat
 • Uleiurile esentiale, cu exceptia celor de lavanda si arbore de ceai, nu se vor aplica direct pe piele si pe mucoase.
 • Uleiurile nu trebuie supradozate.
 • Durata unei sedinta se mareste treptat, primele bai aromatice dureaza 5 min., cu lampa de aromaterapie 20 min. Daca nu apar reactii nedorite, timpul se va mari progresiv.
 • Sarcina si epilepsie nu se folosesc!
 • In cazul afectiunilor cardiace: astm bronsic, stari astmatice numai dupa consultarea mediculu.
 • Seriile de aromaterapie nu trebuie sa depaseasca 3 saptamani.

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.