CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Articole » Evolutie spirituala prin transformare personala

Calitatea vietii noastre este suma tuturor deciziilor noastre


In fiecare zi, fiecare dintre noi face o multime de alegeri care vor avea impact asupra vietilor noastre. Unele dintre acestea sunt de mica importanta si ne vor influenta in urma­toarele cateva minute, ore, sau zile, in timp ce altele ne vor schimba complet cursul vietii. Unele alegeri sunt mai usor de facut, altele mai greu. Unele ne vor conduce direct spre suc­ces, in timp ce altele ne vor aduce fata in fata cu esecul. Unele vor parea cutremurator de importante, in timp ce altele vor parea complet nesemnificative. Dar ce trebuie sa stim neaparat este ca fiecare alegere, importanta sau nu, usoara sau dificila, pe care o luam in mod individual sau co­lectiv, ne modifica cursul vietii. Calitatea alegerilor noastre va hotari, daca ne vom lupta cu frustrarile, sau vom trai o viata extraordinara – viata visurilor noastre.


Capacitatea noastra de a face alegeri implica anumite drepturi si libertati. Daca putem alege, atunci putem determi­na ce decizii sa luam in legatura cu corpurile, sanatatea, rela­tiile, finantele si carierele noastre, cu vietile noastre sociale si cu credintele noastre spirituale. Optiunea ne permite sa ale­gem, sa selectam, sa decidem intre posibilele cai de urmat. Sa mergem la dreapta sau la stanga. Sa mergem inainte sau inapoi, sa fim fericiti sau tristi, iubitori sau plini de ura, satis­facuti sau nemultumiti. Alegerea ne da puterea de a avea suc­ces sau de a fi neimpliniti, sa fim buni sau extraordinari, sa simtim placere sau durere. Putem alege inghetata cu cioco­lata sau cu vanilie, putem munci sau ne putem juca, econo­misi sau cheltui, putem fi responsabili de faptele noastre sau victime. Putem fi ocupati sau nu, fideli sau nu, disciplinati sau lenesi. Putem merge pe o cale care sa ne reflecte sinele nostru superior, sau pe una care sa ne reflecte sinele nostru infe­rior, in final, noi suntem cei care alegem.

Lucrul care ne face pe fiecare dintre noi speciali si ne deosebeste de toate celelalte forme de viata, este capacitatea de a ne cantari optiunile si de a face alegeri constiente, deli­berate. Posibilitatea de a alege ar putea fi cel mai de pret dar al nostru. Cand eram mai tineri, asteptam cu nerabdare sa ajungem la varsta la care sa nu mai trebuiasca sa facem ceea ce ni se spune. Consideram ca aceasta capacitate de a face propriile noastre alegeri era un dar nepretuit. De-abia astep­tam ziua cand nu va mai fi nevoie sa respectam regulile parintilor, care ne fusesera impuse timp de ani de zile, si sa ne conducem vietile singuri. Asteptam momentul cand deve­neam liberi si stapani pe propriile noastre destine, savurand acel moment hotarator, cand puteam alege cand sa ne tre­zim, cand si ce sa mancam, cand sa ne culcam – si cand sa nu facem toate astea. Ca tineri adulti, dreptul de a alege in­semna libertate. Capacitatea de a alege, presupunea posibili­tati nelimitate pentru a ne crea un viitor plin de visele si dorin­tele noastre. Alegerea ne oferea speranta. Ne promitea o via­ta emotionanta – o viata in care am fi fost liberi sa gandim si sa cream orice ne-am fi dorit. Ca tineri ce deveneau adulti, am facut alegeri pentru ca ne entuziasmau, pentru ca ne sim­team bine, pentru ca ofereau promisiunea unei satisfactii, sau a unei recompense.

Cand suntem tineri e usor sa spunem: „O sa-mi inde­plinesc visurile mai tarziu” sau „Anul viitor va fi anul meu de glorie”. Tineretea isi permite luxul sa creada ca „intr-o zi” vom ajunge, in mod miraculos, la destinatia din visurile noastre. Apoi se intampla insa ceva. Ne maturizam si realitatea cruda isi spune cuvantul: ziua pe care am tot asteptat-o, nu va veni in mod miraculos. Prezentul nostru se bazeaza pe alegerile pe care le-am facut ieri si pe cele de acum trei zile, trei luni, sau trei ani. Nu ajungem sa avem datorii enorme, din cauza unei singure cheltuieli extravagante. Nici nu ne ingrasam cu zece kilogra­me, pentru ca mancam copios la o singura masa. Iar relatiile noastre, bineinteles ca nu se incheie peste noapte, in urma unei singure dispute mai aprinse. Suntem acolo unde sun­tem, din cauza unor alegeri subconstiente nepotrivite pe care le luam absolut in fiecare zi si care ajung sa formeze realita­tea in care ne aflam.

Daca vrem sa intelegem mai bine cum am creat reali­tatea prezenta, nu trebuie decat sa vedem alegerile pe care le-am facut in trecut. Examinarea conditiilor actuale ne va de­monstra ca am ajuns unde suntem, in urma rezultatelor deci­ziilor luate ieri, alaltaieri si in zilele anterioare. La fel, daca vrem sa vedem cum ne va fi viata in viitor, trebuie sa studiem alegerile pe care le facem astazi. Poate ca nu ne-am gandit niciodata la viata noastra in acest mod. Dar, este cert ca viito­rul va depinde de deciziile luate de noi, chiar in acest mo­ment. Atunci, care este motivul pentru care cei mai multi din­tre noi petrec atat de putin timp gandindu-se la alegerile pe care le fac? De ce, de multe ori, nu ne uitam in ambele direc­tii, inainte de a porni inainte si nu cantarim toate optiunile po­sibile si consecintele acestora? Vietile noastre nu sunt un joc de noroc la care avem ghinion – si nici nu sunt astfel, din ca­uza parintilor, a sotului, sau a sefului. Acest lucru are si avan­taje si dezavantaje. Dezavantajul este ca suntem singurii ras­punzatori de viata noastra. Avantajul este faptul ca noi – si nu­mai noi – avem puterea de a ne schimba vietile – si o putem face in orice moment.

Este destul de simplu: daca vrem ca vietile noastre sa fie diferite, tot ce trebuie este sa facem alte alegeri. Cei mai multi dintre noi continuam sa facem aceleasi alegeri din obisnuinta, din confort, teama sau lene si apoi ne miram de ce nu obti­nem rezultate diferite. Adevarul este ca suntem atat de ocupati de supravietuire, incat nici macar nu ne dam seama ca alege­rile si actiunile noastre nu ne conduc spre implinirea speran­telor si a viselor. Suntem prea preocupati de rutina zilnica si preferam sa mergem pe calea cea mai usoara, mai cunoscuta, sau care opune cea mai mica rezistenta – chiar daca ne conduce spre un loc in care nu dorim, de fapt, sa ajungem. Multi dintre noi se poticnesc in fiecare zi, incercand sa faca tot ce pot, fara a constientiza si a avea instrumentele necesare pen­tru a-si schimba cursul vietii. Apoi suntem uimiti cand ne tre­zim si descoperim ca, de ani de zile, luptam pentru aceleasi scopuri si dorinte si tot nu suntem acolo unde ne-am fi dorit.

Cei mai multi dintre noi au pierdut din vedere relatia care exista intre alegerile si actiunile noastre si rezultatele acestora, in loc sa ne asumam responsabilitatea pentru starea actuala a lucrurilor, devenim specialisti in a-i acuza pe altii, considerand ca e vina lor, atunci cand vietile noastre nu sunt atat de minunate pe cat ne-am asteptat. Am putea chiar arata cu degetul spre altii, in loc sa ve­dem alegerile pe care noi le-am facut si care ne-au dus exact in locul in care suntem astazi. Daca nu suntem constienti atunci cand facem alegeri, nu vom face nimic altceva decat sa repetam tiparele din trecut. Daca vreti sa va atingeti telurile si sa creati viata pe care o doriti, va trebui sa faceti alte alegeri, care sa va conduca spre actiuni noi [...]

Calitatea vietilor noastre este suma tuturor deciziilor noastre. Pentru a lua decizii de calitate, trebuie sa vedem lim­pede. Punandu-ne intrebari in legatura cu toate variantele po­sibile, devenim mai constienti si putem vedea mai clar even­tualele rezultate ale actiunilor noastre. Cand va puneti aceste intrebari pe parcursul procesului decizional, vedeti imediat daca decizia pe care sunteti pe cale s-o luati este o expresie a partii voastre luminate sau a celei intunecate, daca alegerea provine din sperantele si visele voastre, sau din temeri si indo­ieli. Aceste intrebari va ofera intelepciunea necesara, pentru ca ce era inainte inconstient, sa devina constient, pentru ca sa puteti alege cu toata puterea ce vine din actul de a fi pe de­plin constient.

Toti avem o flacara interna care este pastratoarea fortei noastre vitale. Fiecare alegere pe care o facem, ori aduce mai multa forta, intarind, aprinzand si hranindu-ne flacara, ori di­minueaza aceasta forta, micsorand intensitatea flacarii si reducandu-i puterea. Atunci cand focul interior este viu, ne simtim puternici si increzatori. Avem puterea si curajul de a spune adevarul, ca si umilinta de a cere ce ne trebuie. O flacara sanatoasa ne um­ple mintile cu imagini clare si cu inspiratie si ne ofera taria de a tine cont de visele noastre si de a le urma. Atunci cand ne alimentam focul din interior, putem vedea cu foarte mare cla­ritate si putem actiona fara sa ne abatem din drum. O flacara puternica ne impinge spre stari de constiinta mai inalte, acolo unde salasluiesc iubirea de sine si libertatea emotionala.

Insa atunci cand flacarile sunt mici, suntem vulnerabili, firavi si slabi. Suntem tematori, susceptibili si ingrijorati si ne indoim de propriile noastre puteri. Atunci cand flacarile nu au fost ingrijite si hranite, cautam cu disperare implinire in lucru­rile din exteriorul nostru, incetam sa mai comunicam cu cei­lalti, fiindu-ne teama ca nu meritam sa fim iubiti si fericiti. Atunci cand flacarile noastre sunt slabe, nu avem un sistem defensiv apt sa lupte cu boala, indoiala, grija, lipsa de apreci­ere fata de propria persoana, dependenta sau critica. Atunci cand flacara noastra este mica asteptam ca altii sa ne alimen­teze focul, pentru ca noi nu am facut-o. Un foc mic este slab si cade prada dialogurilor negative continue, care se infiltrea­za in mintile noastre.

Acum o sa va spun ceva care o sa va trezeasca la reali­tate: alegerile ne influenteaza comportamentul si actiunile. Fiecare alegere, ori pune lemne pe focul nostru interior, ori il stropeste cu apa, diminuandu-i astfel fortele. Daca vrem sa stralucim in toata lumina noastra, daca vrem sa ne exprimam in mod autentic si dorim ca forta sa ne propulseze scopurile in lume, sarcina primordiala trebuie sa fie aceea de a ne men­tine focul interior – forta noastra vitala – cat mai puternic.

Autor: Debbie Ford - Intrebarile potrivite

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.