CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Articole » Nutritie si dieta

Ce sunt nutrientii?

In ultimele decenii, interesul specialistilor fata de alimentatia sanatoasa a condus la dezlegarea unor "mistere" legate de proprietatile curative ale multor alimente. Astfel, pentru a intelege minunea care se petrece in organismul lor, oamenii simpli au fost pusi in situatia de a se adapta la terminologia acestei stiinte. Unele denumiri implica un efort mai mare pentru a fi intelese, nu de putine ori fiiind necesare cunostinte de chimie, pe cand  altele vorbesc de la sine. Oricine are idee ce sunt nutrientii, dar putini sunt cei care ar putea sa ofere o imagine completa asupra complexitatii lor.
Alimentele pe care le consumam in fiecare zi contin diferiti compusi chimici de care organismul are nevoie in permanenta.

Grasimile, mineralele, carbohidratii, vitaminele, apa precum si alti compusi care aduc orice beneficii organismului poarta numele generic de nutrienti sau substante nutritive. Specialistii au clasificat nutrientii in trei mari categorii: macronutrienti, micronutrienti si fitonutrienti.

Macronutrientii
sunt compusi implicati in procesele vitale ale organismului, necesari permanent in cantitati mari. Acestia includ: grasimi, carbohidrati, proteine, apa si altele. Sa luam ca exemplu proteinele pentru a intari cele spuse anterior. Acesti nutrienti sunt necesari pentru regenerarea tesuturilor din organism, de la cel muscular pana la cel epitelial, si la sanatatea sistemului imunitar. De asemenea, excedentul de proteine poate fi folosit de organism pentru a genera energie sau poate fi transformat in grasime cand se impune acest lucru.

Micronutrientii isi datoreaza numele faptului ca prezenta lor nu mai este imperios necesara in cantitati mari precum in situatia precedenta. In ciuda acestui lucru, nu trebuie neglijata importanta aportului lor. Micronutrientii cuprind un numar de 13 vitamine si 12 minerale. Ii  vom aminti pe fiecare dat fiind faptul ca multe persoane sunt interesate sa ii cunoasca. Acestia sunt vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E si K, respectiv mineralele: potasiu, sodiu, calciu, fosfor, clor, zinc, cupru, magneziu, iod, mangan, molibden si seleniu.

Fitonutrientii sunt nutrienti care pot fi procurati numai din produse vegetale. Reprezentativi sunt beta carotenul, luteina, licopenul, zeaxantina si flavonoidele care se gasesec in coaja si  pulpa fructelor si legumelor. Una dintre cele mai importante functii ale fitonutrientilor este aceea antioxidanta prin care sunt combatuti radicalii liberi din organism.

sursa: www.gradinamea.ro

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.