CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Articole » Nutritie si dieta

Regimul macrobiotic Ohsawa nr. 7 - o veritabila cura de purificare


George Oshawa (1893-1966) este un cunoscut terapeut american de origine japoneză care a pus la punct o metoda uluitor de simpla si eficienta de terapie bazata pe echilibrarea energetica Yin/Yang.

Regimul Ohsawa este adoptat periodic de multi yoghini pentru efectele sale de purificare si solarizare. Ceea ce noi numim „regimul Ohsawa” este de fapt cel mai sever (al saptelea) dintre regimurile alimentare propuse in scop terapeutic de celebrul medic japonez George Ohsawa.


Aceasta veritabila cura purificatoare presupune ca, timp de 10 zile, sa consumam numai grau, orez, mei si hrisca (adica numai cereale yang). Pentru cei care tin acum acest regim, inainte de sarbatorile de iarna, oferim cateva retete inedite numai cu cereale yang. Pentru cei care nu sunt deloc familiarizati cu acest regim, incepem cu cateva elemente introductive.
 
Regimul nr. 7 al dr. George Ohsawa din Japonia este un regim alimentar sever, dar totodata foarte eficient in eliminarea a aproape tuturor bolilor produse de excesul de energie YIN, inclusiv CANCERUL, si permite totodata o echilibrare gradata a fiintei din punct de vedere energetic (YIN-YANG).

Chiar si cei sanatosi ar trebui sa recurga la cel putin doua astfel de regimuri Ohsawa (de cate 10 zile) pe an, pentru o reimprospatare si o purificare generala a organismului.
 
Regimul prevede ca pe o durata de 10 zile sa se consume exclusiv cereale yang: grau, orez, hrisca si mei in orice combinatie sau proportie dorim, fierte sau coapte, singurul ingredient admis fiind sarea. Acest regim poate fi repetat de mai multe ori (in grupe de cate 10 zile) cu o pauza de trei pana la 5 zile intre doua astfel de grupe, timp in care se pot consuma si alte alimente, de preferinta tot YANG, pana cand se obtine efectul dorit, adica eliminarea definitiva a bolii sau a dezechilibrului cu care ne confruntam.
 
Efectele regimului Ohsawa
 
Pe langa faptul ca inlatura aproape orice boala, actiunea acestui regim este extrem de purificatoare; traseele subtile energetice din corpul uman (NADI-urile) sunt curatate de multe impuritati care ingreuneaza circulatia energiei subtile prin corp. Aceasta purificare generala are drept efect imediat o limpezime si o claritate considerabila a mintii; digestia devine mai buna, secretiile hormonale sunt reglate. Ochii devin stralucitori, iar tenul devine curat si luminos; fiinta simte o inexplicabila forta si pofta de viata, straine ei pana atunci.
 
Este posibil ca la inceputul realizarii acestui regim sa apara, la unele fiinte umane, reactii fiziologice neplacute, uneori chiar violente, datorate in special unei purificari intensive si unei dezintoxicari masive a corpului. Continuand insa cu tenacitate acest regim, aspectele neplacute vor disparea destul de repede, ele cedand locul unei cu totul alte conditii fizice, psihice, mentale si chiar unui metabolism diferit, mult imbunatatit. Chiar si cei sanatosi ar trebui sa recurga la cel putin doua astfel de regimuri Ohsawa (de cate 10 zile) pe an, pentru o reimprospatare si o purificare generala a organismului.
 
Atragem atentia inca o data ca in acest regim nu trebuie sa se consume decat: grau, orez, hrisca si mei si absolut nimic altceva! Ca lichid, trebuie sa se consume doar apa, de preferinta cat mai pura. in continuare va vom prezenta si cateva retete de preparate Ohsawa.
 
Retete:
 
In afara de retetele cunoscute cu grau, orez, hrisca sau mei fierte in apa cu sare, va mai prezentam in continuare o serie de retete mai elaborate care va vor face mai facila abordarea acestui regim.
 
1. Grau, hrisca sau mei copt
 
Se spala foarte bine graul si se pune in tigaie cu sare, in strat subtire, atat cat sa o acopere. Se pune pe foc puternic si se amesteca in continuu cu o lingura de lemn. Este foarte important ca focul sa fie puternic, pentru ca bobul sa devina crocant si nu tare. Se coace pana cand boabele de grau plesnesc toate si isi schimba usor culoarea. Se verifica daca graul a devenit crocant si usor de mestecat. Trebuie sa aveti grija sa il luati de pe foc inainte de a se arde, deoarece incepe foarte rapid sa se inchida la culoare dupa ce s-a evaporat apa din boabele de grau.

Pentru hrisca sau mei se procedeaza analog, cu precizarea ca acestea trebuiesc coapte fara a fi fost umezite in prealabil. In schimb, se adauga sarea umezita pentru ca aceasta sa adere la boabele de hrisca sau mei.
 
2. Turtite din grau
 
Se macina fin graul (cu ajutorul unei rasnite mecanice sau electrice), pana devine faina. Se face o coca din apa, sare si faina de grau complet, care trebuie sa fie elastica, nici prea moale, nici prea tare. Se lasa cca. 2 ore sa stea, pana ce glutenul din faina face priza, dupa care se fac turtite care se coc fie in tigaie, fara ulei, la foc mic, fie in cuptor (care a fost incins din timp), iar tava in care se pun turtitele sau covrigeii trebuie sa fie si ea fierbinte.

Daca se coc in tigaie, se recomanda ca turtitele sa fie cat mai subtiri. La cuptor se pot face covrigi, batoane sau orice alte forme. Se procedeaza analog in cazul turtitelor din hrisca. Se recomanda sa se faca turtite din faina de grau amestecata cu faina de hrisca sau/si cu faina de mei, faina de grau fiind in proportia cea mai mare.
 
3. Supa de orez cu galuste de grau
 
Dintr-o cantitate mica de faina de grau integral, apa si sare se face o coca moale (mai moale decat cea pentru turtite) si se lasa sa stea 15-25 de minute.
Din aceasta se fac galustele, de marime cat o nuca, si se pun in apa clocotita cu sare. Se fierb circa 10 minute, dupa care se adauga orez sau faina de orez. Se mai fierbe vreo 10-15 minute, amestecand des daca am pus faina de orez pentru a nu se lipi. In loc de orez se poate folosi si hrisca.
 
4. Supa de taitei de hrisca
 
Se prepara din faina de hrisca macinata fin, sare si apa un aluat tare, care apoi se intinde cu facaletul pe o masa presarata cu faina. Se ruleaza apoi foaia obtinuta si se taie felii subtiri. Din aceste felii, cand se desfac, se obtin taitei care se pun intr-o sita si se scutura de faina. Se mai tin un sfert de ora sa se usuce, apoi se fierb in apa clocotita cu sare timp de 10-15 minute. Optional se poate adauga si o mana de orez pentru a „imbogati” supa.
 
5. Terci de grau si orez
 
Se pune apa cu sare la fiert. Cand clocoteste, se toarna, in ploaie, faina din grau integral si faina de orez, pana se obtine o consistenta de mamaliga moale. Atentie! si graul si orezul se umfla la fiert, astfel incat va trebui sa lasati compozitia mai moale si sa nu puneti prea multa faina. Se fierbe circa 20-30 de minute, amestecand din cand in cand. Se poate realiza si numai din faina de grau sau numai din faina de orez. De asemenea, se poate realiza si terci din faina de mei sau amestecat cu faina de grau sau orez.
 
6. Terci de hrisca
 
Este o mancare foarte sanatoasa si delicioasa, care poate fi consumata des in acest regim. Se prepara din faina de hrisca macinata peste care se toarna apa clocotita si sare. Se amesteca, obtinandu-se o compozitie moale care se lasa la umflat 15-20 de minute. Se observa apoi ca faina de hrisca a absorbit toata apa si terciul a devenit consistent, fiind foarte gustos si hranitor.
 
7. Crema de orez

Se prajeste moderat orezul pana ce devine rumen. Se macina si se adauga la faina rezultata trei pahare de apa la patru linguri de faina astfel obtinuta. Se fierbe totul aproximativ 25 de minute, adaugand apa daca mai este necesar. Se sareaza in final dupa gust.
 

Se mai pot consuma si urmatoarele combinatii:

- orez fiert impreuna cu faina de grau, hrisca sau mei coapte;
- grau fiert impreuna cu faina de orez copt;
- hrisca fiarta impreuna cu faina de grau copt;
- hrisca inmuiata in apa rece cu sare timp de minim 1 ora.


Sursa: yogaesoteric.net

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.