CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Articole » Sanatate

Dulciurile pe baza de zahar alb si efectele lor nocive

  
Daca descifrezi etichetele produselor pentru copii ti se pune un nod in gat. Cei mici inghit zahar cu polonicul. E o sinucidere in masa.

"Ce ne-ai adus dulce?". Este prima intrebare cu care va intampina copiii in timp ce se incolacesc in jurul sacoselor, cand ati ajuns acasa. In sezonul cald, un pusti de 7 ani poate topi lejer 100 de inghetate. Intr-un an, prin stomacul sau trec sute de ciocolate, de croissante, mii de bomboane, rulade cu crema, napolitane glazurate si butoaie intregi de suc.

Uitati-va la copilul dvs. cat e de mic. Are 25 de kilograme. Stiti cat zahar ingurgiteaza intr-un an? Aproape cat greutatea lui corporala.

Daca nu v-ati lamurit, luati un sac de 25 kg de zahar, taiati-i sfoara cu un cutit si desartati-l pe gatul copilului.

 
Raioanele de dulciuri din supermarket-uri te coplesesc. Tot ce va fura ochii e facut din sinteza. Magazinul de dulciuri e un laborator de chimie. Glucoza/dextroza inseamna de fapt sirop de porumb. E substanta fundamentala in industria alimentara, e o matrice ascunsa sub o mie de chipuri.

Tort proaspat care expira peste cinci luni!

Sunt prajituri in supermarket a caror perioada de valabilitate te lasa cu gura cascata. Am vazut tort de cacao, ambalat in cutie de carton, care expira la mijlocul lui decembrie. Iar acum suntem in iulie. Eticheta este compozitionala, nu cantitativa. Doar specialistii stiu ca ingredientele sunt trecute in ordinea ponderii in aliment. Tot timpul zaharul va fi in frunte, dar nu veti primi decat foarte rar informatii despre cantitatea exacta.

Tortul cu cacao are 55,5% carbohidrati la suta de grame. "60% este faina, iar 40% sunt zaharuri simple cu absorbtie rapida: zaharoza, fructoza, dextroza. Sursa acestora este siropul de porumb", explica cercetatorul Gheorghe Mencinicopschi, rugat sa descifreze etichetele dulciurilor.

Tortul are 1 kg. 250 de grame sunt doar zaharuri simple. Sunt calorii goale care nu hranesc, ci golesc organismul de vitaminele B, de magneziu si crom. In ficat se transforma in grasimi. O parte se depoziteaza ca tesut adipos, colaceii de pe burta, iar o alta parte devine colesterol rau, care in 20-30 de ani duce spre ateroscleroza, adica spre infarct miocardic sau accidente cerebrale.

Cu analiza tortului de cacao ajungem la E-uri. Cu zecile: umectanti, sorbitol, agenti de reglare a aciditatii, emulgatori, conservanti, sorbat de potasiu. Apoi: crema grasa (28% din totalul produsului, adica tot zaharoza), margarina, arome artificiale si, in sfarsit, cacao. Conform etichetei, tortul are numai 5-6% cacao, adica foarte putin. Analiza nutritionala te baga in sperieti. Densitatea energetica este foarte mare (peste 480 kcal/100 g), deci acest tort este o bomba calorica. Practic, daca un copil inghite 200 g din acest tort, nu va mai manca nimic toata ziua. In schimb, aportul nutritiv este zero.

Trecem la cremele de ciocolata tartinabile. Zaharul e pe primul loc, un borcan de 250 g are 40% zahar. Asta inseamna 100 g, adica, mai clar, 20 de lingurite de zahar. Luati un borcan gol si puneti in el zahar cu lingurita. Numarati de 20 de ori. Apoi dati-l copilului sa-l manance gol. E acelasi lucru. Stiti ce mai contin cremele tartinabile? Margarina cat cuprinde. Iar continutul de cacao reprezinta doar 8%, informatie scrisa marunt-marunt pe eticheta. Deci, cand luati din frigider o crema cu cacao, nu faceti decat sa ungeti copiilor pe paine niste margarina cu zahar.

12 lingurite de zahar intr-un pachet de biscuiti!

O categorie larga de dulciuri sunt biscuitii cu umplutura, unii mai pufosi, altii mai crocanti. Pe eticheta sunt desenate fructele din care e facuta crema, dar imaginea este mincinoasa. In acesti biscuiti nu exista nici o urma de fructe. Am analizat niste biscuiti cu zmeura, foarte raspanditi. Au 360 kcal/100 g, enorm din punct de vedere caloric, inlocuind un pranz cu mancare adevarata. La acesti biscuiti, peste 50% din compozitie este zahar. Un singur pachet contine 60 g de zaharuri (sirop de porumb), adica 12 lingurite pe care un copil le rontaie in cateva minute.

Crema e facuta din suc concentrat, deci nu din fructe. Apoi urmeaza aditivii: acid citric (potenteaza efectul conservantilor si determina vioiciune, hiperactivitate), acid malic (un E foarte pacatos), carmin (colorant extras din insecte), agenti de afanare si alte E-uri.

Arome natural identice, adica artificiale!

Croissant-ele, pe care copiii le ingurgiteaza mai ales la scoala pe post de pachetel, sunt ca bombele artizanale. Incap in buzunar si au efect devastator. Un singur croissant contine 30 de grame de zahar (6 lingurite). Un copil il infuleca in cel mult un minut. Un croissant are 380 kcal/100 g, mananci si faci ca racheta. E doar aluat si zahar, niciun aport nutritiv.

In aceasta fauna, ruladele cu crema sunt considerate printre cele mai sinistre dulciuri. Se vand in bucati de 500 g, iar 50% e numai zahar. 

Mai sunt si drajeurile, pe a caror etichete scrie "arome natural identice", adica un mod foarte complicat de-a spune ca, de fapt, sunt artificiale. Au E-uri si mult temutul colorant azoic, obtinut din sinteza chimica pura. Are culoare galbena si e un mare dusman al omului, toata literatura de specialitate imputandu-i efectul cancerigen.

Mai exista si tot felul de prajiturele impachetate in staniol colorat. Se vand la 50 g, adica doua guri si-ai incheiat socoteala. Peste 50% din continut e zahar si au 440 kcal/100 g, adica tot "bombe calorice". Mai contin umectanti si pe o eticheta a aparut propilen-glicolul, nimic altceva decat substanta folosita ca antigel de masina. Chimie de inalt nivel. Pofta buna!

Jeleurile gumate fac ravagii printre copii. Pe pungi scrie ca sunt de cirese, de portocale, de ananas, de orice fel de fructe proaspete si gustoase vreti. Dar la ingrediente scrie foarte marunt ca aromele concentrate sunt obtinute din concentrat de morcov negru si ridiche. Nici pomeneala de-un fruct, gustul si aroma sunt obtinute chimic. 67% din jeleuri reprezinta zaharuri (vesnicul sirop de porumb). O treaba ingenioasa este ca E-urile sunt mentionate cu denumirile lor stiintifice, ca sa nu te prinzi.

Sucurile: zahar cu polonicul!

Pentru un expert in alimentatie, sucurile sunt ca o migrena puternica. Cu mici exceptii, sucul e facut din apa, enorm de mult zahar, arome si coloranti artificiali. Pe eticheta unui racoritor la 2 l, productie interna, scrie 11 g zaharuri/100 ml. La doi litri intra un sfert de kilogram de zahar. E ca si cum ati umple un PET de la chiuveta si apoi turnati in el 50 de lingurite de zahar. Incepeti si nu va mai opriti. Si apoi dati copiilor acea apa cu zahar s-o bea.

Am gasit 8 E-uri pe eticheta unei sticle de suc. Prea multe pentru o singura zeama. Si a aparut benzoatul, celebrul conservant care distruge drojdiile, interfereaza cu absorbtia vitaminelor din organism si sensibilizeaza celulele intestinale. Benzoatul omoara tot in jur, chiar si organismul-gazda.

Toate sucurile contin zahar cat cuprinde. Dulcele in exces place mult papilelor gustative si creeaza dependenta. Dati-i unui copil sa inghita dulciuri si sa bea sucuri. Sau, mai simplu, bagati-i pe gat zahar cu polonicul, ca e acelasi lucru. Doua polonice dimineata, trei la pranz si trei seara. Si ultima informatie: diabetul face ravagii in Romania si se manifesta clinic abia dupa 10 ani de la instaurare, adica sta ascuns in trupul copiilor si adolescentilor. Copilul dv. cat dulce a mancat azi?

SIROPUL DE PORUMB, O PUTERE MONDIALA

Interesele gigantilor din alimentatie sunt protejate.

Siropul de porumb are o incarcare glicemica foarte mare, suprasolicita pancreasul, care secreta o cantitate foarte mare de insulina si se trece de la hiper- la hipoglicemie, adica iar ti-e pofta de dulce si, in cativa ani, apare rezistenta la insulina, adica diabet de grad 2.
Asa se explica incidenta tot mai mare a diabetului in Romania. Siropul de porumb este cel mai dulce zahar natural din lume. Este foarte ieftin si nu cristalizeaza, deci e ideal pentru industria alimentara.

"Nutritional e un cosmar: deregleaza echilibrul foarte fin dintre foame si satietate, adica mareste apetitul si predispune la obezitate. in plus, glucoza din sirop glicolizeaza hemoglobina, o caramelizeaza si provoaca boli cardiovasculare", afirma Mencinicopschi.

Oamenii n-au acces la informatiile privind cantitatea substantelor active dintr-un produs. Acum sunt obligatorii doar etichetele compozitionale si mentionarea alergenilor. Eticheta nutritionala este facultativa. Este una dintre cele mai mari batalii pe care UE le are de purtat cu gigantii industriei alimentare.

EXPERIMENT

Sucul baut zilnic duce la boala!

Un studiu autentic, nu inventat de presa, a fost realizat la inceputul anului de catre nutritionistii americani. 29 de barbati sanatosi, cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, au fost pusi sa bea cate doua doze de suc pe zi, timp de trei saptamani. In total, au avut de baut 42 de doze de suc, mult sub "capacitatea de absorbtie" a unui copil mare amator de bauturi dulci.

Dupa numai trei saptamani, s-a observat o crestere rapida a nivelului de zahar din sange. Chiar consumul moderat al acestor bauturi cauzeaza schimbari ce pot fi periculoase pentru organism. Concluzia nutritionistilor a fost ca obiceiul de a consuma zilnic o doza de suc poate duce la boli ale inimii si diabet.

20 kg de zahar inghite un copil intr-un an

Cat zahar mananca un copil intr-un an, daca e scapat de parinti la dulciuri? Plecam de la premisa verificata in piata ca aproximativ 50% din continutul produselor dulci reprezinta diverse forme de zaharuri. Un copil de 7 ani poate manca 100 de inghetate pe an (a 100 g fiecare), 70 de ciocolate (a cate 100 g), 100 napolitane (x 250 g), 70 de croissante (x 50 g), 100 de litri de suc (2 litri pe saptamana), 20 de pungi cu jeleuri (x 100 g) si vreo 2 kg de prajituri cu crema. Cam 45 kg de dulciuri intr-un an plus hectolitrul de suc. Transformat in zahar, asta inseamna 20 kg de glucide pure (vreo 54 g/zi).

"Pentru producatori, prioritatea este calitatea senzoriala, sa aiba aspect frumos, sa luceasca, sa aiba gust bun. Foarte putine produse sunt promovate pentru valoarea nutritionala", afirma Gheorghe Mencinicopschi.

CIOCOLATA E DE FAPT MARGARINA!

Un singur exemplu, ciocolata comuna este de fapt margarina si zahar. Aportul de cacao este 10-12%. O ciocolata veritabila trebuie sa contina minim 70% cacao, unt de cacao, zahar si arome. Cand o patratica de ciocolata vi se topeste in gura sa stiti ca, de fapt, ceea ce simtiti e margarina.

Autor: Gabriel Gachi

Sursa: evz.ro

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.